Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi, også kjent som blodmangel. Det er særlig kvinner i fruktbar alder som er utsatt. Jern inngår som en viktig del av de røde blodcellene som frakter oksygen fra lungene til alle kroppens organer.
Hvis man har mangel på jern, vil man få mangel på de røde blodcellene og svekket oksygentransport, noe som kan føre til svimmelhet og blekhet. Man vil også bli fortere andpusten enn normalt. Et variert kosthold vil dekke behovet kroppen har for jern, men man kan i perioder allikevel ha behov for økt inntak av jern. Dette kan være når man mister blod ved en operasjon, ved blodgivning eller for kvinner med kraftig eller hyppig menstruasjon. Veganere som ikke spiser kjøtt eller animalske produkter har også større risiko for lavt jerninntak. Det samme gjelder gravide kvinner, som kan ha for lite jern til å dekke behovet til det voksende fosteret og det økende blodvolumet. Mange kvinner trenger også mer jern når de ammer. Mangel på jern kan også forekomme hvis opptaket fra tarmen er redusert på grunn av sykdom eller tarmlidelser som cøliaki.
Det er flere symptomer som kan være tegn på jernmangel:
Jernmangel er hyppigst hos kvinner med kraftige eller hyppig menstruasjoner og gravide kvinner som ikke får i seg nok jern gjennom kosten. I tillegg kan jernfattig kost forekommer blant vegetarianere Dette henger sammen med at en våre viktigste kilde til jern er kjøtt.
Et variert kostholdhold vil dekket behovet for jern. Jern finners i matvarer som kjøtt, blod og innmat (som leverpostei), i tillegg til vegetabilske kilder som korn og bladgrønnsaker som spinat. Skulle man ha behov for et ekstra tillegg av jern kan man vurdere et jerntilskudd. Allikevel bør tilskudd av jern tas i samråd med lege. Under finner du også en oversikt over næringskilder du kan spise for å forebygge jernmangel: