Folat i mat er viktig for alle, men for de som planlegger å bli gravid eller er gravid er det ekstra viktig å sørge for å få i seg nok av dette vannløselige B vitaminet. Da er tilskudd i form av folsyre anbefalt.
Det er mange matvarer som er kilder til folat. Høyest mengder finnes i lever, grønne bladgrønnsaker, og bønner. De viktigste matvarene som bidrar til folatinntak i Norden er kornprodukter og grønnsaker, og i noe grad melkeprodukter, frukt og bær. Folat er ustabilt, og signifikant tap kan derfor forekomme ved varmebehandling av maten.
Kjært barn har mange navn, men dette kan også til tider føre med seg forvirring. Så hva er forskjellen? Enkelt forklart er folat en samlebetegnelse på en gruppe B vitaminer som inkluderer folsyre og flere andre folsyre-lignende B vitaminer. Folsyre er den mest stabile formen av folat og er derfor vanligst å bruke i kosttilskudd eller i berikede matvarer.