Mangel på folat (folsyre) i den generelle befolkningen er sjelden, men behovet for folat er større under et svangerskap. Folat kan ikke bli produsert i kroppen og det er derfor viktig å få i seg dette vitaminet gjennom matvarer.
Mangel på folat i den generelle befolkningen er svært sjeldent. Vitaminmangel kan derimot forekomme dersom man spiser ensidig eller utilstrekkelig. Har man en langvarig sykdom som nedsetter kroppens evne til å ta opp vitaminer fra maten, kan vitaminmangel også forekomme. Mangel på folat gir blodmangel.
Har du planer om å få barn eller har du allerede et barn på vei, er det viktig med folat. Tilskudd av folat under svangerskapet reduserer risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret. Mors inntak av folat før svangerskapet og under første trimester bidrar til å redusere risiko for utvikling av ryggmargsbrokk hos barnet. Dersom man planlegger å bli gravid eller hvis man regner med å bli gravid, anbefaler Helsedirektoratet et daglig inntak på 400 mcg. folat. Gjennomsnittlig får norske kvinner i denne gruppen i seg for lite folat gjennom kosten, og kosttilskudd i tillegg til folatrike matvarer er derfor anbefalt i denne perioden.
Et sunt og variert kosthold vil dekke behovet for folat for den generelle befolkningen. Folat finnes i de fleste matvarer og under finner du også en oversikt over hvilke næringskilder du kan spise for at du skal få i deg folat:
Folat bidrar til dannelse av blodet, som frakter oksygen og næringsstoffer til alle kroppens celler og organer. Folat bidrar også til normal celledeling og til et normalt fungerende immunforsvar.