Magnesium er involvert i svært mange biokjemiske reaksjoner og funksjoner i cellene, men hvordan vi nyttiggjør oss mineralet og behovet for magnesium er fortsatt ikke helt forstått. Kroppen regulere selv opptak og utskillelse av magnesium, og ved et gjennomsnittlig kosthold absorberes mellom 20-60% av magnesiumet i maten. Et voksent menneske estimeres å ha om lag 20-28 gram magnesium i kroppen, der 40-45% av dette inngår i cellene i muskler -og mykt vev.
Kroppen trenger magnesium for transport av næringsstoffer og signaler inn og ut av cellene, regulering av gener, celledeling, for nerveimpulser, for å opprettholde det elektriske potensialet over cellemembraner og det bidrar i prosessen med bygging av større makronæringsstoffer som proteiner.
Dette er hva magnesium bidrar til i kroppen:
- Bidrar til å redusere tretthet og utmattelse
- Opprettholder elektrolyttbalansen i kroppen
- Bidrar til normal energi metabolisme
- Normal funksjon av nervesystemet
- Normal muskelfunksjon
- Normal proteinsyntese
- Opprettholdelse av normalt skjelett / ben
- Opprettholdelse av normale tenner
Kilder til magnesium i kosten er grønne bladgrønnsaker, belgfrukter og fullkorn. Konsentrasjonen av magnesium er også spesielt rik i mørk sjokolade, nøtter og kaffe. Kaffeinntaket utgjør hele 10% av magnesiuminntaket vårt i de nordiske landene.
Mangel på magnesium er svært sjelden, med mindre kostholdet er begrenset eller ved sykdom. Der man ser magnesiummangel, er det ofte en annen underliggende sykdom, eller det er bruk av vanndrivende legemidler. Også ved overdrevet inntak av fosfatholdige drikker som cola kan man se mangel på magnesium.