Mineralet sink har en rekke funksjoner i kroppen, og inngår i mer enn 300 enzymer. Disse enzymene bidrar til opp – og nedbygging av proteiner, karbohydrater, fett, molekyler som inngår i arvestoffet og enkelte vitaminer som vitamin A.
Sink er essensielt for immunforsvarets funksjon, for syntese av arvestoffet, celledeling og beskytter proteiner og fettsyrer mot oksidativ nedbrytning. Inntak av sink via kosten linkes også til opprettholdelse av normal bentetthet, kognitiv funksjon, fertilitet og reproduksjon, metabolisme av fettsyrer og A vitamin, i tillegg til at mineralet er viktig for synet.
Hos voksne er det mellom 2 og 4 gram sink i kroppen, og det meste er lokalisert inni cellene. To tredjedeler av sinken finner vi i muskelcellene, mens det resterende finnes i skjelettet.
Dette er hva sink bidrar til i kroppen:
- Bidrar til normal DNA syntese
- Bidrar til normal syrebase-balanse
- Bidrar til normal karbohydratmetabolisme
- Bidrar til normal kognitiv funksjon
- Bidrar til normal fertilitet og reproduksjon
- Bidrar til normal nedbrytning av makronæringsstoffer
- Bidrar til normal metabolisme av fettsyrer
- Bidrar til normal metabolisme av vitamin A
- Bidrar til normal proteinsyntese
- Bidrar til å opprettholde normal benbygning / normalt skjelett
Sinknivåene i kroppen er strikt regulert, men vi forstår ennå ikke fullt ut de biokjemiske mekanismene bak reguleringen.
Gode kilder til sink via kosten er kjøtt, melk og melkeprodukter, og fullkorn.