Vitamin B12 er det største og mest komplekse av alle vitaminene. Vitaminet inneholder grunnstoffet kobolt, som gir vitaminet en rød farge. Vitaminet er essensielt for dannelse av blod -og nerveceller og flere proteiner. Vitaminet er også involvert i fett og karbohydratmetabolisme og er viktig for normal vekst.
Dette er hva vitamin B12 bidrar til i kroppen:
- Bidrar til normal energiomsetning
- Bidrar til normal funksjon av nervesystemet
- Bidrar til normal dannelse av røde blodceller
- Bidrar til normal funksjon av immunforsvaret
- Reduserer tretthet og utmattelse
- Har en rolle i celledeling
Vitamin B12 dannes kun av bakterier som naturlig forekommer i tarmen hos dyr. Bakterier i vår egen tarmflora kan også lage vitamin B12, men disse bakteriene er vanligvis ikke i de delen av tarmen der det tas opp næring. Derfor er animalsk kjøtt primærkilden til vitamin B12 i vårt kosthold. Spesielt er det lever og nyrer som er gode kilder til vitaminet, men også egg, fisk og melkeprodukter er kilder. Plantekilder inneholder ikke vitamin B12, og veganere er derfor utsatt for å få mangel på dette vitaminet.