E vitamin er en gruppe av åtte fettløselige komponenter, der fire av dem kalles tokoferoler og de resterende fire for tokotrienoler. De fire tocopherolene benevnes ved α, β, γ og δ. Α-tokoferol er den vanligste og mest biologisk tilgjengelige formen av tokopherolene, det vil si den formen mennesker har lettest for å ta opp og nyttiggjøre seg av.
Hovedfunksjonen til vitamin E er å være en antioksidant som beskytter cellene mot frie radikaler og oksidativt stress. Vi finner E vitamin mellom cellemembranene der det beskytter flerumettede fettsyrer og andre komponenter i cellemembranen.
Dette er hva vitamin E bidrar til i kroppen:
- Fettløselig antioksidant i kroppen
- Beskytter cellene mot oksidativt stress
Gode kilder til vitamin E i kosten er vegetabilske oljer som oliven, soja, palme, mais -og solsikkeolje, nøtter, fullkorn og hvetekim. Andre kilder er frø og grønne bladgrønnsaker. Innholdet av vitamin E i grønnsaker, frukt, meieri, fisk og kjøttprodukter er relativt lavt.
Vi har gode lagre av E vitamin i vevet vårt, og mangel er sjeldent. Symptomer på E vitaminmangel kan sees i pasienter som har feil i sin fettabsorpsjon, leversykdom eller har en genetisk feil som medfører manglende opptak av tokoferol. E vitaminmangel påvirker nervesystemet og man kan oppleve muskelsvakhet.