Jern i mat
Fra kosten får vi to typer jern, hem-jern og ikke hem-jern. Hem-jern finnes blant annet i blod og innmat (for eksempel leverpostei), og denne typen jern tas enklere opp i kroppen. Dette er kanskje ikke dagligdags kost for de fleste. Da er det bra at også kjøtt er en kilde til hem-jern. Ikke hem-jern får vi fra vegetabilske kilder som korn, poteter og grønne bladgrønnsaker som spinat. I Norden er kornprodukter vår største kilde til jern, fremfor de animalske kildene.
Jern og C vitamin
Opptaket av jern påvirkes også av sammensetningen av kostholdet. For å øke opptaket av jern fra kosten, kan man med fordel spise C vitamin-holdige matvarer som grønnsaker, frukt, bær og fruktjuice sammen med måltidet. Dette fordi C vitamin øker opptaket av jern.
Hvorfor er jern i mat viktig?
Jernets oppgave er å ta opp oksygen i lungene og frakte oksygenet med blodet til alle celler og vev i kroppen. Jern deltar også i omdannelsen av karbohydrat, fett og proteiner til energi som kroppen kan bruke. Jern bidrar blant annet til å redusere tretthet og utmattelse og ivareta immunforsvarets normale funksjon.
Alternative kilder til jern
Gjennom et variert og sunt kosthold skal man kunne få i seg den anbefalte mengden jern. Ifølge de nordiske næringsanbefalingene bør jenter fra 10-14 og gutter fra 10-17 få i seg 11 milligram jern daglig. Jenter og damer fra 14-60 som er i fertil alder bør innta 15 milligram jern daglig. Det samme gjelder kvinner som ammer. Menn fra 18 år og oppover samt kvinner som ikke lengre menstruerer og kvinner fra 60 år og oppover er anbefalt et daglig inntak på 9 milligram jern. Behovet for jern kan allikevel være nokså individuelt. For eksempel kan menstruasjonsblødninger og derav jerntap hos kvinner variere, og derfor kan noen ha større behov for tilskudd av jern. Da kan man vurdere et jerntilskudd som et tillegg til kosten. Allikevel bør tilskudd av jern, da spesielt høydose jernpreparater, tas i samråd med lege.
Jern for gravide
Gravide kvinner kan planlegge et kosthold som bidrar med 15 milligram jern daglig. For å opprettholde jernbalansen gjennom svangerskapet bør man ha et jernlager på cirka 500 mg ved begynnelsen av graviditeten. Noen gravide kan ha problemer med å opprettholde det nødvendige jernnivået i løpet av de 2 siste trimesterne kun ved hjelp av kostholdet. Da kan det man vurdere å supplementere med jerntilskudd etter samråd med lege. Collett tilbyr jerntilskudd som kan bidra til å dekke det daglige behovet for de som har behov for et ekstra tilskudd.