Jod er essensielt for dannelse av hormonet tyroksin som dannes i skjoldbruskkjertelen i halsen, som omdannes i vevet til det aktive hormonet trijodtyronin som regulerer stoffskiftet i kroppen. Stoffskiftet er oppbygging og nedbryting av de næringsstoffene vi får i oss; i hovedsak karbohydrater, fett og proteiner som benyttes til vevsbygging og som energi. Tyroksin og trijodtyronin er sentrale for energiomsetningen, i tillegg til å være essensielt for utviklingen av hjernen og nervesystemet.
Dette er hva jod bidrar til i kroppen:
- Bidrar til normal kognitiv funksjon
- Bidrar til normal energimetabolisme
- Bidrar til normal funksjon av nervesystemet
- Bidrar til å opprettholde normal hud
- Bidrar til normal produksjon av thyroidhormoner og normal funksjon av skjoldbruskkjertelen
- Bidrar til normal vekst hos barn
Melk, surmelk, yoghurt, mager fisk, brunost og egg er de viktigste kildene til jod. Berikning av kufôr og salt har vært tiltak som har blitt innført i de skandinaviske landene for å øke jodinntaket i befolkningen. Melk og meieriprodukter fra kuer som har spist jodberiket fôr er i dag den største kilden for nordmenn, mens det jodberikede saltet er av mindre betydning fordi berikningen er så lav og andelen jodberiket salt av det totale saltinntaket er lavt. Nasjonalt råd for ernæring publiserte i juni 2016 en rapport som reiser bekymring rundt urovekkende lavt jodinntak i deler av befolkningen. Særlig er det unge kvinner og gravide som får i seg for lite jod. Mangel på jod før og under svangerskapet kan ha negative konsekvenser for barnets utvikling. Du kan lese hele rapporten her [link to: http://www.ernaeringsradet.no/wp-content/uploads/2016/06/IS-0591_RisikoForJodmangeliNorge.pdf]
Jod er på verdensbasis regnet for å være en av de vanligste mineralmanglene, og den vanligste årsaken til struma. Struma skyldes lavt jodinntak over tid.