Kobber er et mineral som finnes i to kjemiske former, der begge er viktige for prosesser som foregår inni cellene. Kobber er spesielt viktig som en del av flere enzymer som er involvert i energimetabolisme, dannelse av bindevev og i beskyttelsen av cellene mot frie radikaler. Kobber tas hos mennesket opp i tynntarmen, og 35 – 70% av kobberet absorberes fra et gjennomsnittlig kosthold. Voksne har mellom 50 – 120 mg. kobber i kroppen, der 40% av dette inngår i muskelvev, 15% i lever, 10% i hjernen og 6% i plasma og de røde blodcellene. Nyfødte har relativt sett et større lager av kobber i leveren enn voksne, noe som fungerer som et lager under de første månedene med vekst.
Dette er hva kobber bidrar til i kroppen:
- Bidrar til opprettholdelse av normalt bindevev
- Bidrar til normal energimetabolisme
- Bidrar til normal funksjon av nervesystemet
- Bidrar til normal hårpigmentering
- Bidrar til normal hudpigmentering
- Bidrar til normal jerntransport i kroppen
- Bidrar til immunforsvarets normale funksjon
Kobber finnes i de fleste matvarer, men de høyeste nivåene finner vi i lever og annen innmat. Andre kilder er de fleste kornprodukter, kjøtt, tørket frukt, sopp, tomater, bananer og poteter. Melk og melkeprodukter inneholder lave mengder kobber.
Mangel på kobber er svært sjeldent. Man har observert kobbermangel i premature barn som er gitt morsmelkerstatning, hos spebarn som er underernært grunnet kronisk diare, og hos pasienter som har fått intravenøs ernæring uten kobbertilskudd. Symptomer på kobbermangel hos barn er lav konsentrasjon av hvite blodlegemer, anemi, hår og hud-depigmentering. De fleste av symptomene kan kobles til mangel på kobberavhengige enzymer.