Et voksent menneske har ca. 10-20 mg. mangan i kroppen. Mineralet mangan finnes i størst grad i benmasse og i mitokondrierike organer som lever, bukspyttkjertel og i nyrer. Mangans funksjon i kroppen er som kofaktor for en rekke enzymer, deriblant enzymer som er involvert i oppbygging av proteiner, mucopolysakkarider (slim) og kolesterol.
Dette er hva mangan bidrar til i kroppen:
- Bidrar til normal energimetabolisme
- Bidrar til å opprettholde normalt skjelett / normal benbygning
- Bidrar til normal dannelse av bindevev
- Beskytter cellene mot oksidativt stress
Kilder til mangan i kostholdet er ubehandlede kornprodukter, nøtter og bladgrønnsaker. Te er en god bidragsyter til manganinntak i Norden. Øvrig inntak varierer fra høyt til lavt avhengig av kosthold, men kostholdsundersøkelser viser at den generelle befolkningen i de nordiske landene har utilstrekkelig inntak av mangan. Vegetarianere har generelt høyere inntak enn andre. Vi absorberer generelt lite av mangan fra kostholdet. Faktisk absorberer vi kun 5% fra kostholdet.