Funksjonen til pantotensyre, også kjent som vitamin B5, er å inngå som del av et enzym som bidrar i omsetningen av karbohydrater, proteiner og fett. Dette er svært viktig for å opprettholde og reparere celler i alle kroppens vev. Enzymene der pantotensyre inngår er blant annet involvert i reaksjoner som gir energi, syntese av essensielle fettsyrer og hormoner som vekst og stresshormoner.
Dette er hva pantotensyre bidrar til i kroppen:
- Bidrar til normal energiomsetning
- Bidrar til normal mental prestasjon
- Bidrar til syntese av enkelte hormoner, vitamin D og nerveceller
- Reduserer tretthet og utmattelse
Kilder til pantotensyre fra kosten er alle plantekilder, kjøtt, gjær og bakterier – alt som har levende celler. De rikeste kildene er allikevel gjær og innmat som lever, nyrer, hjerte og hjernen. Trøsten er at også egg, melk, grønnsaker, belgfrukter og fullkorn også er mer vanlige og gode kilder.