Hovedfunksjonen til vitamin B6 er å inngå som koenzym i enzymer som setter i gang svært mange kjemiske reaksjoner i kroppen. Vitaminet bidrar blant annet til at omsetningen av protein, karbohydrat og fett går som det skal, og er viktig for dannelsen av hemoglobin og veksten av røde blodceller. Vitaminet er også viktig for dannelsen av hormon og signalsubstansen serotonin, og har derfor en rolle i regulering av mentale prosesser og humøret.
Dette er hva vitamin B6 bidrar til i kroppen:
- Bidrar til normal energiomsetning
- Bidrar til normal funksjon av nervesystemet
- Bidrar til normal omsetning av protein og karbohydrat
- Bidrar til normal psykisks funksjon
- Bidrar til dannelse av røde blodceller
- Bidrar til normal funksjon av immunforsvaret
- Reduserer tretthet og utmattelse
- Bidrar til å regulere hormonaktivitet
Vitamin B6 finnes i de fleste matvarer, men noen er bedre kilder enn andre. Kilder til vitamin B6 i kosten er gjær, fet fisk som laks, tunfisk, sardiner og sild, lever, valnøtter, brød, korn og fullkornsprodukter. Generelt er frukt og grønnsaker ikke de beste kildene til vitamin B6, men det finnes unntak som linser, squash og bananer.