Vitamin B1 kalles også tiamin, og er et vannløselig vitamin. Tiamin var det første av B-vitaminene som ble oppdaget, og ble kjent ved mangelen som førte til sykdommen beriberi.
Hovedfunksjonen til tiamin er å fungere som et koenzym. Koenzymer er hjelpemolekyler som aktiverer enzymer, som igjen er proteiner som kontrollerer tusener av biokjemiske reaksjoner i kroppen. Tiamin er involvert i cirka 25 enzymatiske reaksjoner og spiller en nøkkelrolle i produksjonen av energi fra mat i karbohydratmetabolisme.
Dette er hva tiamin bidrar til i kroppen:
- Bidrar til normal energimetabolisme
- Bidrar til normal funksjon av nervesystemet
- Bidrar til normal funksjon av hjertet
Tiamin finnes i de fleste typer mat, men som regel i beskjedne mengder. Den beste kilden til tiamin er ølgjær, men andre kilder inkluderer også kjøtt, enkelte typer fisk, fullkornsprodukter, nøtter, belgfrukter og poteter.
Tiaminmangel har ofte vage symptomer som tretthet, søvnvansker, mangel på konsentrasjon, forstoppelse og mangel på appetitt. Når kroppen ikke har nok tiamin synker karbohydratmetabolismen og bidraget til aminosyremetabolismen svekkes. To sykdommer ved ytterste konsekvens av tiaminmangel er beriberi og Wernicke-Korsakoff syndrom.