Vitamin D foreligger i to former, vitamin D2 som finnes i planter, gjær og sopp, og vitamin D3 som finnes i animalske kilder. Vitamin D3 kan dannes når UV-stråler fra solen treffer huden, og vitaminet kalles derfor også for solskinnsvitaminet.
Vitamin D er essensielt for å opprettholde mineralbalansen i kroppen. Vitaminet kontrollerer nivåene av kalsium og fosfat i blodet, og er kjent for sin rolle i absorpsjon av kalsium og fosfat fra tynntarmen, mobiliseringen av mineralene til skjelettet, og reabsorpsjon i nyrene.
Dette er hva D-vitamin bidrar til i kroppen:
- Bidrar til normal absorpsjon og utnyttelse av mineralene kalsium og fosfor
- Bidrar til normale nivåer av kalsium i blodet
- Bidrar til å opprettholde normal benbygning/ et normalt skjelett
- Bidrar til normal muskelfunksjon
- Bidrar til å opprettholde normal funksjon av immunforsvaret
- Bidrar i celledeling
- Nødvendig for normal vekst og utvikling av skjelettet hos barn
- Nødvendig for normal utvikling av immunforsvaret hos barn
Det er få matvarer som er gode kilder til vitamin D. Den beste kilden er fiskelever oljer og fete fiskeslag som sardiner, sild, laks og makrell. Egg, kjøtt, melk og smør inneholder også små mengder. Planter er dårlige kilder, og det meste av frukt inneholder ikke D vitamin i det hele tatt.
De første symptomene på D vitaminmangel er reduserte nivåer av kalsium i blodet. Barn kan vise svake symptomer som rastløshet, irritasjon, unormal svetting og nedsatt appetitt. D vitaminmangel kan også føre til svekket benbyggning hos eldre. Den mest kjente tilstanden med betydelig D vitaminmangel er rakitt hos barn og osteomalasi hos voksne. Begge tilstander skyldes tap av mineraler fra skjelettet.