Vitamin K er essensielt for å aktivere en liten gruppe proteiner, kjent som vitamin K avhengige Gla-proteiner. Disse proteinene er involvert i koagulering av blod, mineralisering av skjelettet og flere studier peker også mot at proteinene er involvert i å redusere kalkavleiring i blodårene. Vitamin K2 har i Norge fått mye oppmerksomhet for sin gunstige effekt på skjelettet. Vitamin K2 inngår i celler som bidrar til å fornye skjelettet, både som del av celler som bryter ned benmassen og celler som bygger opp igjen benmassen ved å binde kalsium til benmassen.
Dette er hva vitamin K bidrar til i kroppen:
- Bidrar til normal blodkoagulering
- Bidrar til normal opprettholdelse av benbygningen / skjelettet
Kilder til vitamin K1 i kosten er grønne bladgrønnsaker, vegetabilske oljer, og margariner basert på vegetabilske oljer. Vitamin K2 finner vi i lever, kjøtt, eggeplomme og melkeprodukter. Natto, et fermentert sojaprodukt, er spesielt rikt på vitamin K2. Det finnes ikke tallfestede anbefalinger på vitamin K-inntak i Norden fordi man mangler faglig grunnlag for å sette en verdi.